poniedziałek, 5 marca 2012

Tarta / Quiche brokułowa z serem


Tarta brokulowa z serem jest prosta, szybka i pyszna. Łatwo ja zrobic. Szybko sie je. A sprawia wrażenie trudnego obiadu, ponieważ wiele osób kojarzy pieczenie kruchego ciasta z czymś nieosiagalnym. Jest wiele takich ciast, takich obiadów, które wydają się trudne, a okazuje się, że robia sie raz dwa. Jestem jedną z tych osób, które uwielbiają ciasto. Dlatego, nastepnym razem robie je z takiej z podwójnej porcji.

Ciasto:

3 szklanki mąki
200g zimnego masła
5-6 łyżek zimnej wody
szczypta soli

Farsz:

400g brokułów
3 jajka
2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
80 g pikantnego żółtego sera
1-2 ząbki czosnku
sól
gałka muszkatołowa

Siekamy maslo (albo margaryne) do mąki, dodajemy resztę. Zagniatamy i wkładamy do zamrażarki na 20 min. Ciasto jest gotowe. Bardzo trudne kruche ciasto;-)

Bełtamy całe jaja ze śmietaną. Trzemy ser (użyłam cheddara, bo świetnie sie stapia, feta też będzie dobra). Dodajemy resztę. Farsz nie może być zbyt płynny. Powinno sie rozłożyć ciasto, wrzucic na nie obgotowane brokuły, a potem wlać mieszaninę, ale wszystko powinno byc lekko kleiste, nie wodniste! (ciasto przesiąknie)

Wkładamy do piekarnika na 180 stopni, 20-30 min.

Gościnnie wystąpił czeski Modry Portugal :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz